Quarkus: A Supersonic Subatomic Cloud Native Java Framework


Elke developer wil dat zijn of haar applicaties zo snel mogelijk opstarten. Een volledige CRUD backend doen starten binnen 5 seconden is niet slecht. Maar wat als het nog sneller kon? Veel sneller?

We leven in een tijd waarin alles “cloud-native” moet zijn. Er wordt van elk stuk software verwacht dat het goed schaalt om zo pieken in requests op te kunnen vangen. Het moet kunnen beantwoorden aan steeds hogere eisen, steeds meer requests, en het moet dat kunnen doen op een zo goedkoop mogelijke manier. Dit wil zeggen dat software moet kunnen beantwoorden aan de huidige vraag. Het moet “reactive” zijn. Maar hoe reactief kan software zijn als het 5 seconden duurt om de capaciteit te verhogen?

I present to you: Quarkus, A Supersonic Subatomic Cloud Native Java Framework!

Wil jij ook dat het opstarten van je applicatie minder dan 0.5 seconden in beslag neemt?

Quarkus is een Java Framework ontworpen om zo snel en licht mogelijk te draaien. Een applicatie met REST en CRUD componenten kan al zo licht draaien als 28MB!! Diezelfde code draaien op een traditionele manier kan al snel 200MB en meer geheugen nodig hebben.

Doordat het gebruik maakt van de nieuwe Jakarta API (vroegere Java EE) is het heel eenvoudig om te beginnen programmeren. Ook als je vanaf een Spring omgeving komt is het zeer eenvoudig!

Met ondersteuning voor Maven & Gradle is het zo gemakkelijk als 1 build commando te starten en je applicatie wordt dankzij GraalVM gecompileerd met native image naar een Native Executable.

Gebruik vervolgens de bijgeleverde Dockerfile om je images te builden en je bent klaar om je applicatie op een Kubernetes cluster te deployen.

Door Quarkus te gebruiken kan jouw software suite eenvoudig en extreem snel reageren op een veranderende vraag en op deze manier resources en geld besparen! Je hoeft niet langer 20 instanties te draaien om te kunnen anticiperen op een stijgende load.


Dit artikel werd geschreven door Rens Hoskens, Full Stack Developer bij Zinderlabs.


The Campus, Charlotte Van Rompaey 25 August, 2020
Share this post
Archive


A training is always a bit of an adventure