Interview met onze PowerShell trainer: Bruno Buyck


Vandaag stellen we jullie graag voor aan onze PowerShell trainer, Bruno Buyck. Bruno is al meer 15 jaar actief als IT consultant en focust op het automatiseren van processen met PowerShell. Hij is de oprichter van Trouble Shooter, een bedrijf gespecialiseerd in PowerShell automation. Bruno geeft ondertussen al bijna 10 jaar training en workshops rond PowerShell, is Microsoft Certified Trainer en is al meer dan 4 jaar de vaste PowerShell trainer bij The Campus.

Bruno, kan je ons wat meer vertellen over hoe je in het PowerShell vak bent gerold?

“Ik kreeg als second line IT’er in 2008 de taak om een hoop wijzigingen te doen op een 50-tal gebruikersaccounts. Ik zag het niet zitten om dit manueel te doen, en dus werd Google mijn beste vriend. Ik kwam ik uit op het Monad Manifesto van Jeffrey Snover (de bezieler van PowerShell) en de help van PowerShell V1. Na wat te vechten met de syntax lukte het mij om de gevraagde acties automatisch uit te laten voeren en was mijn eerste script in PowerShell een feit!”

Waarom zouden IT professionals volgens jou PowerShell moeten gebruiken?

“Je kan PowerShell eigenlijk aanzien als een Zwitsers zakmes. Het is een werkinstrument om systemen en taken met elkaar te verbinden. De meeste producten bieden mogelijkheden om via PowerShell benaderd te worden. Daarnaast heeft PowerShell een grote community die de nodige modules voorziet om het beoogde resultaat te kunnen behalen.“

Kan je daar een concreet voorbeeld van geven?

“Een goed voorbeeld is de onboarding van een nieuwe gebruiker in een bedrijf. Als een nieuwe medewerker start, heeft die de nodige accounts, toegangen en tools nodig. Dat lijkt evident, maar in 90% van de gevallen is dit proces en de afhandeling ervan een manueel gegeven. Manuele acties zijn onderhevig aan fouten en dat komt de user experience vaak niet ten goede.”

“Zoals ieder proces start ook dit proces met de aanvraag en het binnenkrijgen van de correcte gegevens. Die aanvraag komt meestal binnen op een bepaalde manier, bijvoorbeeld via e-mail. Je kan PowerShell die mailbox dan laten uitlezen en bepaalde acties laten opstarten, bijvoorbeeld:

  • Het regelen van de nodige toegangen voor de user, zoals een login, een wachtwoord, een mailbox, Microsoft Teams instellingen, toegang tot het intranet toegang en bijvoorbeeld de nodige autorisaties in een ERP-systeem zoals het toekennen van de leidinggevende en linken met Human Resources systemen;
  • Het regelen van de nodige hardware, bv. een laptop en/of een smartphone;
  • Het verzenden van een gepersonaliseerde welkomst e-mail met informatie over de startdag;
  • Het klaarmaken van de documenten voor correct gebruik van het IT-materiaal;
  • Terugkoppelen naar de aanvrager en/of Servicedesk tool.

De automatisering van dit soort processen heeft doorheen de jaren zijn meerwaarde al meermaals bewezen. Ik spreek dan over klanten die meer dan 3000 accounts hebben aangemaakt zonder manuele tussenkomst. Bovendien gebeurde dat altijd op dezelfde uniforme manier en met de nodige traceerbaarheid.”

Je hoort vaak dat je met Powershell geld kan besparen. Gezien de huidige economische toestand na corona is dat voor veel bedrijven natuurlijk interessant. Hoe kan PowerShell bedrijven helpen om geld te besparen?

“Besparen is eigenlijk niet de juiste verwoording — ik zou het eerder ‘optimaliseren van resources’ noemen. Dat ga ik demonstreren aan de hand van een verhaal dat ik aan het begin van mijn carrière heb meegemaakt. Dat verhaal gaat over een persoon die we even Frank zullen noemen. Frank is een vaste IT-medewerker in een bedrijf en heeft sinds jaar en dag de routine heeft om ‘s morgens op een specifieke server aan te loggen en te kijken of er een specifieke foutmelding in het logboek staat. Indien nodig herstart hij dan de services met een foutmelding.”

“Deze actie duurt ongeveer 6 minuten per dag. Dat klinkt weinig, maar als je weet dat een jaar gemiddeld 230 werkdagen telt en dan de rekensom maakt, dan neemt dat op jaarbasis meer liefst 23 uur in beslag. Dat is bijna een volledige dag! Ik kwam bij deze klant aan boord om wat IT problemen te bekijken en na een babbel met Frank toonde ik hem een simpel scriptje waarmee hij die 6 minuten per dag kon uitsparen. Hij stond er eerst een beetje weigerachtig tegenover, maar hij implementeerde het script uiteindelijk toch. Drie dagen later kreeg ik telefoon van Frank met de vraag of ik kon langskomen, want hij had nog enkele zaken om te automatiseren. Uiteindelijk werd er in totaal op jaarbasis ongeveer 120 uur werktijd efficiënter besteed.”

Heb je nog een tip voor mensen die willen starten met automatiseren in PowerShell?

“Er is heel veel materiaal over PowerShell te vinden op het internet, zo veel dat je al vlug door de bomen het bos niet meer ziet. Starters gaan overhaast te werk en maken vaak fouten met alle gevolgen vandien. Dat kan je voorkomen worden door voldoende stil te staan bij de basisprincipes van PowerShell in combinatie met de juiste tools en mindset. Investeer als beginner dus in een goede cursus zodat je de basis onder de knie krijgt. Als je op zoek bent naar een goede cursus, kan ik mijn MS PowerShell training in samenwerking met The Campus zeker aanraden.”

“Tenslotte wil ik volgende spreuk nog meegeven: Never give up, failure is not an option when success is your destination.


The Campus, Charlotte Van Rompaey 27 October, 2022
Share this post
Archive


How to define your company’s training needs