AWS training, een meerwaarde voor de cloudstrategie van b.ignited


Onlangs mochten we een in-company AWS training organiseren voor b.ignited. Zij zijn de voorbije 5 jaar uitgegroeid naar een bedrijf met meer dan 20 werknemers, elk met hun specialisatie binnen test automatisatie. Dat gaat van technische testen over API-testen tot automatische UI testen. Elke dag helpt b.ignited klanten om de juiste testen op een correcte manier te automatiseren, zodat hun nieuwe software gegarandeerd probleemloos ‘live’ kan gezet worden.

Om dat te verwezenlijken, maakte b.ignited al een tijdje gebruik van de AWS cloud om hun projecten te ondersteunen. Het platform bevalt hen, waardoor ze het idee kregen om in de toekomst ook SaaS-oplossingen op het platform te gaan ontwikkelen. Maar er was een probleem: er waren niet genoeg medewerkers met voldoende kennis van AWS aanwezig bij b.ignited om die SaaS-projecten te kunnen realiseren.

Daarom besloten Patrick Van Ingelgem (Managing partner bij b.ignited) en Koen Van Belle (Test Automation Consultant bij b.ignited) op zoek te gaan naar een geschikte training partner die hen kon adviseren en een gepaste training kon organiseren. In dit artikel vertellen Patrick en Koen meer over de redenen waarom ze AWS hebben gekozen als cloudplatform, welke voordelen de AWS training heeft opgeleverd voor de collega’s van b.ignited, en welke projecten ze in de toekomst nog willen ontwikkelen op AWS.

Shift van consultancy naar managed services

“Het feit dat we voor AWS hebben gekozen als cloud platform is voor ons eigenlijk deels organisch gegroeid”, vertelt Koen. “We hadden iemand in ons team die op dat moment veel met AWS werkte op het project van een klant. Het was voor hem dus heel logisch om intern voor b.ignited bepaalde zaken beginnen op te stellen in AWS. Eens je investeert in een cloud provider heb je eigenlijk twee keuzes: ofwel verdeel je je investering over meerdere cloud providers, ofwel investeer je in één platform. Aangezien AWS globaal gezien het grootste cloudplatform is, hebben we ervoor gekozen om het enkel bij AWS te houden en ons daar volledig op toe te leggen.”

“Wat ook tot die keuze heeft bijgedragen, is het feit dat we op AWS het totale kostenplaatje goed kunnen managen”, vult Patrick aan. “We hebben zelf met enkele cloud providers geëxperimenteerd, en AWS kwam er als beste uit op vlak van kostprijs. Dat heeft dus zeker ook bijgedragen tot onze beslissing.”

Eens die knoop werd doorgehakt, was het tijd voor de volgende stap. “De reden waarom we op zoek zijn gegaan naar een geschikte AWS training voor onze medewerkers, ligt vooral in onze toekomstplannen met b.ignited”, legt Patrick uit. “We willen naast consultancy ook een paar managed services aanbieden in de toekomst, en die zullen op AWS draaien. We hadden op dat moment maar 2 personen in ons team die kennis hadden van AWS, wat natuurlijk te weinig is. Het was dus aan mij om onze mensen de gelegenheid te geven om een training te volgen, zodat ze de nodige kennis konden opdoen.”

De waarde van AWS training voor b.ignited

“Aangezien b.ignited deel uitmaakt van De Cronos Groep, leek het mij heel logisch om eerst binnen de groep op zoek te gaan naar een geschikte training partner”, vertelt Patrick. “Ik heb contact opgenomen met Hendrik Albrecht, de AWS SPOC binnen de groep. Hij heeft me dan doorverwezen naar The Campus, en zo ben ik in contact gekomen met Joy Buelens. Samen met Joy heb ik bekeken wat de beste manier zou zijn om een AWS training voor onze medewerkers in te richten, en zij heeft me goed geholpen.”

Ook Koen maakte vooraf al even kennis met The Campus. “Binnen De Cronos Groep is er een Slack kanaal dat volledig focust op AWS”, legt Koen uit. “Via dat kanaal heb ik voor het eerst contact gelegd met The Campus. Ik heb daar enkele vragen gesteld over hoe The Campus AWS opleidingen aanpakt, en ik ben steeds vriendelijk te woord gestaan. Ik ben uiteindelijk ook in contact gekomen met Joy, zij heeft mij geholpen om een paar dingen helder te krijgen.”

In het najaar van 2021 mocht The Campus een AWS Cloud Practitioner Essentials training organiseren voor b.ignited, en dat op een inspirerende locatie in Antwerpen. Er werd voor de Cloud Practitioner Essentials training gekozen om alle collega’s een brede basiskennis van de AWS cloud te geven. “Ik had zelf eigenlijk al het AWS Certified Developer — Associate certificaat, dus ikzelf had die training eigenlijk niet meer nodig”, verduidelijkt Koen.

“Voor mij was de training eerder een manier om aan onze collega’s te kunnen duiden wat we momenteel aan het doen zijn met AWS. AWS is uitgebreid, en zonder de basis goed te kennen kan je nogal snel de weg kwijtraken. Ik heb van de training ook deels gebruik gemaakt om de trainer vragen te stellen over zaken die wij in de toekomst willen doen op AWS. Ik vond het heel fijn om extra info te kunnen krijgen van iemand die veel van AWS afweet, en die de zaken ook meteen op een eenvoudige manier kon uitleggen aan zowel mijzelf als mijn collega’s.”

Dat de training heel waardevol was voor de collega’s van b.ignited, liet zich al snel blijken. Patrick: “Kort na de training zagen we er eigenlijk al meteen de meerwaarde van in. Op een gegeven moment vroeg ik één van onze collega’s wat hij van de training vond, en hij zei het volgende: ‘Ik werk niet continu met AWS bij de klant, maar toch vind ik het heel tof dat ik die training gehad heb. Als jullie nu over AWS bezig zijn, dan weet ik tenminste waar het over gaat.’ Dat klinkt heel stom, maar dat zette mij wel met twee voeten op de grond. Ik dacht dat de meeste mensen wel een globaal idee zouden hebben over hoe de AWS cloud werkt, maar dat was dus niet zo. Een aantal mensen hadden totaal geen idee wat er bedoeld werd als er over een bucket of een EC2 werd gesproken, bijvoorbeeld. En nu weten ze dat wel.”

Ook Koen merkte al een positief effect op. “Ik heb gemerkt dat voor veel van mijn collega’s die al aan het oefenen waren voor hun Cloud Practitioner examen, de hele netwerkingstructuur van AWS plots veel duidelijker was na de training. Dat is iets waarin je nogal makkelijk de weg kan kwijtraken, dus de uitleg van de trainer heeft hen zeker geholpen.” Een ander positief effect van de training is dat b.ignited intussen fully certified is. “Iedereen binnen b.ignited heeft ondertussen minstens één AWS certificaat”, vult Patrick aan. “Voor de meesten is dat nu dus het AWS Cloud Practitioner certificaat. Maar een aantal van onze collega’s hebben intussen ook al het AWS Certified Developer — Associate certificaat en het AWS Certified Solutions Architect — Associate certificaat behaald. Dat kan ik alleen maar toejuichen! We zijn dus zeer tevreden met het resultaat. De AWS trainingen van The Campus zijn zeker een aanrader.”

De projecten: een datagenerator, online testomgeving en… blad-steen-schaar

b.ignited heeft intussen al heel wat projecten gelanceerd in de AWS cloud. Koen geeft ons een inkijk in de AWS-projecten waarmee b.ignited momenteel bezig is. “We hebben onder andere een klein Python-project opgezet. Het gaat om een soort datagenerator die werkt rond de API-gateway, gecombineerd met Lambda-functies. Daarnaast hebben we ook een online testomgeving met T3AS (Test Automation As A Service). T3AS is een test automation service portaal waar klanten hun automatische testen kunnen starten, testrapporten in verschillende formaten kunnen opladen en dan een geaggregeerd resultaat kunnen zien van al deze resultaten samen. Die applicatie omvat meerdere databanken, frontend, backend, security authentication en in totaal een zevental Docker containers, dus het is een vrij grote en complexe applicatie.”

“Naast die twee projecten hebben we ook een leuke faits divers geschreven, gebaseerd op het spel blad-steen-schaar. Dat spel hosten we ook via AWS, en er is ook hier sprake van een frontend en een backend die via pipelines deployed worden in Docker containers. We doen dus eigenlijk best veel op AWS. We hebben nu een master account waarop we al onze users en policies definiëren en daaronder nog enkele andere accounts, bijvoorbeeld voor een specifiek project of voor een bepaalde kant.”

“Misschien is het geen slecht idee om nog wat extra duiding te geven rond de blad-steen-schaar applicatie”, lacht Patrick. “De populaire serie The Big Bang Theory vormt de rode draad in onze recruitmentstrategie. In die serie spelen ze ook steeds rock-paper-scissors, maar ze voegen daar twee dingen aan toe om het nog wat complexer te maken: lizard en Spock. Wij hebben het spel uit de serie in onze applicatie vertaald naar developer — tester — hotfix — bug — git push -f. We hebben een aantal regels ingesteld waardoor de ene optie kan winnen van de andere, en hoe sneller je een optie kiest, hoe meer punten je krijgt als je het spel wint. We hebben onlangs op een jobbeurs gestaan en mensen daar het spel effectief laten spelen. We merkten dat mensen op de jobbeurs terugkwamen om te kijken of ze nog in de top 10 stonden en het spel opnieuw gingen spelen om hun score te verbeteren, dus het trekt zeker aan.”

Een screenshot van de applicatie die b.ignited maakte op basis van het rock-paper-scissors spel uit The Big Bang Theory

De toekomstplannen met AWS: the sky is the limit

Tenslotte vroegen we Patrick en Koen naar de toekomstplannen die b.ignited heeft met AWS. “We willen in de toekomst eerst en vooral verder inzetten op die managed services waarover we het eerder al hadden”, duidt Patrick. “Daarnaast zouden we het Test Data Generator project waar we nu mee bezig zijn ook kunnen openstellen naar de rest van de wereld, zodat testers of development teams die service kunnen gaan gebruiken. Ze kunnen dankzij die service dan met een druk op de knop gegevens krijgen die ze anders nog volledig zelf zouden moeten gaan zoeken en construeren, dus dat lijkt me een enorm interessante service om aan te bieden voor die doelgroep.”

“Eigenlijk is voor ons the sky the limit wanneer het gaat over onze toekomstplannen met AWS”, besluit Koen. “Ik heb ons werkaccount op AWS ook heel bewust ‘The Playground’ genoemd om mijn collega’s aan te moedigen om volop te experimenteren. Er gaan altijd applicaties zijn die we willen deployen met AWS, en er zullen altijd integraties zijn met andere services die we kunnen uitwerken op AWS. Als we het kunnen verzinnen en als het budgettair haalbaar is, kunnen we ervoor gaan!”

Wat na het behalen van het AWS Cloud Practitioner certificaat?

Het AWS Cloud Practitioner certificaat is een goede eerste stap in de AWS cloud, maar mag zeker niet de laatste zijn als je je echt wil toeleggen op AWS. Een goede volgende stap is om één van de certificaten op het Associate niveau te behalen die bij je huidige of gewenste rol past. Als AWS training partner kan The Campus hands-on trainingen aanbieden die ontwikkeld werden door AWS en gegeven worden door een Authorized AWS Instructor. Deze trainingen zijn een goede voorbereiding op de examens van de verschillende Associate certificaten. Ontdek de trainingen Architecting on AWSSystems Operations on AWS en Developing on AWS op onze website.


The Campus, Charlotte Van Rompaey 14 April, 2022
Share this post
Archive


Hoe krijg ik de mindset van een technical coach?