5 tips om jouw IT team op een efficiënte manier op te leiden
Het trainen van je medewerkers is een must, maar opleidingen selecteren waar je collega’s écht iets aan hebben is niet makkelijk. Hoe weet je welke training bij je medewerkers past? Er zijn zo veel tools en technologieën beschikbaar, hoe weet je dan welke je moet kiezen? En welk training format kies je best?
In dit artikel geven we jou 5 tips die je in het achterhoofd kan houden wanneer je jouw IT team wil opleiden. Deze tips zetten jou op weg om een opleidingsplan op te stellen dat écht impact maakt op je team.
1. Definieer de trainingsnoden van jouw organisatie
Start met het definiëren van je organisatiedoelen en de strategieën die je gaat hanteren om die doelen te behalen. Wat wil je organisatie bereiken? Welke doelen wil je behaald hebben aan het einde van het jaar? Welke zaken vertragen de voortgang of zorgen ervoor dat je die doelen niet behaalt?
Eens je de organisatiedoelen bepaald hebt, bekijk je welke kennis en skills nodig zijn om die doelen te behalen. De volgende stap is om te bekijken welke van die skills je medewerkers al bezitten, en welke skills ze nog moeten ontwikkelen. Zijn er kenniskloven die ervoor zorgen dat je medewerkers minder productief zijn? Misschien is bepaalde kennis al aanwezig in sommige delen van je organisatie, maar hebben andere IT teams er baat bij om die skills ook te ontwikkelen? De skills die niet of nog niet voldoende aanwezig zijn in je organisatie, zijn je trainingsnoden.
Je hebt nu al een goed idee wat de trainingsnoden van je organisatie zijn, maar je medewerkers hebben ook waardevolle inzichten over hun trainingsnoden. Daarom is het belangrijk om een medewerkersbevraging uit te voeren. Misschien hebben je medewerkers wel moeite met een bepaalde tool of een technologie, terwijl je niet wist dat er een probleem was. Een medewerkersbevraging geeft je waardevolle inzichten in de trainingsnoden van je medewerkers. Houd daarbij ook rekening met hun persoonlijke doelen en persoonlijke ontwikkeling.
Beslis op basis van de uitkomst van je analyse over een set van skills die je medewerkers moeten ontwikkelen. Zoek naar een training of opleidingstraject dat daarop aansluit en dat bijdraagt tot het behalen van zowel de bedrijfsdoelen als de persoonlijke doelen van je medewerkers.
Heb je niet de tijd of de kennis om deze analyse zelf uit te oefenen? Dan kan je terugvallen op je HR-afdeling of een ervaren trainingspartner. Op onze blog kan je meer lezen over hoe The Campus jou can helpen met het identificeren van de kenniskloven en trainingsnoden in je organisatie.
2. Stel een trainingsplan op
Stel een trainingsplan op dat aansluit op de trainingsnoden die je in de vorige stap hebt gedefinieerd. Zorg ervoor dat het trainingsplan ook rekening houdt met de persoonlijke doelen en de persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers.
We raden aan om het IT-departement te verdelen in groepen van collega’s die dezelfde noden hebben. Je stemt de opleidingen dan af op de specifieke noden van iedere groep. Als je het volledige IT-departement hetzelfde trainingsprogramma zou laten volgen, is de kans groot dat bepaalde medewerkers gaandeweg hun interesse en motivatie verliezen omdat ze opleidingen krijgen die niet bij hun profiel passen, of opleidingen moeten volgen over topics die ze al voldoende beheersen.
Houd in het achterhoofd dat voor bepaalde opleidingen mogelijks voorkennis vereist is. Als je jouw medewerkers een opleiding wil laten bijwonen rond machine learning bijvoorbeeld, hebben ze er afhankelijk van hun voorkennis misschien baat bij om eerst een opleiding rond Python te volgen.
Maar het opstellen van een opleidingsplan is meer dan alleen het kiezen van de juiste onderwerpen. Het juiste format kiezen is minstens even belangrijk. Hebben jouw medewerkers baat bij een klassieke klassikale training, of eerder bij een praktische workshop? Misschien kan een online training helpen om tijd te besparen wanneer het druk is, of misschien wil je je medewerkers de mogelijkheid bieden om te leren waar en wanneer ze willen door een e-learning aan te bieden?
Onthoud dat het opstellen van een opleidingsplan geen exacte wetenschap is. Er is geen juiste of foute manier om een opleidingsplan op te stellen. Een goede vuistregel is dat een geslaagd opleidingsplan je medewerkers de kennis bijbrengt die je nodig hebt om je bedrijfsdoelen te behalen én rekening houdt met de persoonlijke doelen van je medewerkers.
Daarnaast kan je je medewerkers een motivatieboost geven door een creatieve twist te geven aan je opleidingsplan. Misschien is er een conferentie of een event waar je medewerkers heen kunnen gaan, of een interessant webinar dat ze kunnen bijwonen? Aarzel niet om dat soort zaken ook in het opleidingsplan op te nemen!
3. Koppel duidelijke doelstellingen aan het opleidingsplan
Het is cruciaal om duidelijke doelstellingen aan je opleidingsplan te koppelen. Dat is belangrijk omdat:
Het je helpt om het opleidingsplan te evalueren. Wanneer je concrete doelstellingen voor ogen hebt, zal je meteen merken of het opleidingsplan ervoor zorgt dat die doelen behaald worden, of net niet. Zo kan je het opleidingsplan bijsturen waar nodig. Misschien kom je tot inzicht dat er nog een belangrijke opleiding ontbreekt in je opleidingsplan, of dat een bepaalde opleiding niet langer nodig is.
Het je medewerkers duidelijkheid geeft. Als je medewerkers weten wat de trainingsdoelen zijn, geeft hen dat vooraf al een goed idee van wat ze tijdens de training zullen leren. Daardoor zullen ze tijdens de training meer aandacht besteden aan de kennis en skills die ze moeten vergaren.
Een goede manier om doelstellingen duidelijk te krijgen is door je doelen SMART op te stellen. Dat kan als volgt:
Specific: bepaal het onderwerp of de onderwerpen (bv. Python) en het format (klassikaal, live online, e-learning, …) van de training of het opleidingstraject;
Measurable: meet resultaten door individuele evaluaties af te nemen, bijvoorbeeld een kennistest na een opleiding of een examen met certificering;
Achievable: houd voor de gekozen opleidingen rekening met de voorkennis van je medewerkers en maak programma niet te zwaar (geen overload aan informatie op korte tijd);
Relevant: zorg ervoor dat de trainingen die je kiest relevant zijn voor de trainingsnoden die je hebt geïdentificeerd;
Time-based: bepaal een deadline waarop de training of het opleidingstraject voltooid moet zijn.
Er zijn natuurlijk veel andere manieren die je kan gebruiken om doelstellingen op te stellen, zoals de HARD methode en de WOOP methode bijvoorbeeld. Kies voor de methode waarmee je vertrouwd bent of die voor jou het meest logisch aanvoelt.
Maar je bent nog niet klaar wanneer je je doelstellingen bepaald hebt! Schrijf je doelstellingen op, zodat jij en je team weten waar jullie naartoe werken. Bekijk je doelen regelmatig en evalueer of je team nog op de juiste weg is, en of de geselecteerde trainingen nog relevant zijn om je doelen te behalen. En last but not least: vier successen! Vieren dat je medewerkers een nieuw certificaat behaald hebben bijvoorbeeld kan een grote motivatieboost geven.
4. Kies de juiste trainingspartner
Net zoals het opstellen van een opleidingsplan is het kiezen van de juiste trainingspartner geen exacte wetenschap. Wat we wel kunnen doen, is jou een paar tips geven die je in je achterhoofd kan houden wanneer je op zoek gaat naar een trainingspartner:
Of een partner geschikt is of niet, hangt deels af van het gewenste format. Als je je medewerkers een e-learning wil aanbieden, is het logisch dat je op zoek gaat naar een partner die gespecialiseerd is in e-learning. Als je voorkeur uitgaat naar klassikale training, ga dan op zoek naar een trainingspartner in de buurt die live trainingen organiseert. Als je nog niet zeker bent van het format waarin je de trainingen wil aanbieden, kan je op zoek gaan naar een partner die je daarin kan adviseren.
Kies voor een partner die werkt met experts in plaats van met fulltime trainers. Fulltime trainers zijn opgeleid en gekwalificeerd om de trainingen te geven, maar ze hebben weinig of geen werkervaring met de materie. Bij The Campus werken we bijvoorbeeld met IT professionals die actief zijn in het werkveld, wat verschillende voordelen heeft voor onze studenten.
Als je twijfelt, kies dan voor de partner waarbij je je het meest comfortabel voelt. Open en duidelijke communicatie, consistente feedback en wederzijds respect zijn allemaal kenmerken van een betrouwbare training partner.
5. Opvolging en evaluatie
Je werk zit er niet op als je medewerkers het opleidingstraject hebben afgerond of het beoogde certificaat hebben behaald. Nu is het tijd om te evalueren of de training de investering waard is geweest.
Kijk even terug naar de (SMART) doelen die je hebt opgeschreven bij stap 3. Hebben je medewerkers de vooropgestelde doelen behaald? Kunnen je medewerkers hetgeen ze geleerd hebben ook in praktijk toepassen? En heeft de training ervoor gezorgd dat je medewerkers productiever zijn geworden?
De antwoorden op die vragen geven je een goed beeld of het trainingsplan al dan niet productief was. Als bepaalde doelen niet behaald werden of als je aandachtspunten opmerkt, neem dan contact op met je trainingspartner om te bekijken of er extra training of (één-op-één) coaching nodig is.
Het is ook belangrijk aan je medewerkers zelf te vragen of ze tevreden waren met de training. Kon de trainer de leerstof op een duidelijke manier overbrengen? Had de trainer voldoende kennis van het onderwerp, en werden er voldoende voorbeelden gegeven? Vinden je medewerkers de kennis die ze vergaard hebben nuttig, of net niet?
Dat zijn belangrijke zaken om op te volgen. Je kan die vragen zelf aan je medewerkers stellen in persoon of via een survey, maar sommige training partners zullen dat voor jou doen (zoals bij The Campus). Er wordt dan in de meeste gevallen een survey verstuurd naar je medewerkers met de vraag om hun feedback te geven. De resultaten worden dan met jou gedeeld. Lees de resultaten grondig door om te bekijken of je medewerkers tevreden waren met de training. Als dat niet het geval is, koppel dan terug naar je trainingspartner om samen naar een oplossing te zoeken.
Het The Campus team is gespecialiseerd in het ontwikkelen van educatief verantwoorde trainingen en opleidingstrajecten voor IT professionals. Onze in-company trainingen kunnen volledig op maat gemaakt worden, rekening houdende met de noden van je organisatie.
Als deel van De Cronos Groep kunnen we terugvallen op een groot netwerk van experts om een opleiding of opleidingstraject op maat uit te werken op basis van jouw noden. Geen technologie of onderwerp is ons te gek!
Heb je interesse in een opleiding of opleidingstraject op maat voor je medewerkers? Neem dan contact met ons op. We bekijken graag hoe we jou kunnen helpen!